Siyasal iletişimden bahsedildiğinde, ilk olarak zihnimizde, siyasi partilerin ve siyasi aktörlerin afişleri belirmektedir. Doğrusu, siyasal iletişime alanında gerçeleştirilmiş akademik çalışmaların büyük büyük bir kısmı partilerin seçim kampanyalarına ait dokümanlarını sıralamaktan, seçim materyallerini doğrudan aktarmaktan, siyasi aktörlerin kişiliklerini ve faaliyetlerini yorumlamaktan ya da gazete haberlerini tasniflemekten daha fazlasını vadetmemektedir. Söz konusu bu çalışmalar, siyasal iletişimi, salt seçim kampanyası yönetimi olarak ele almaktadırlar. Elbette siyasi rekabet ve bu rekabete ilişkin dokümanlar siyasal iletişimin önemli ögeleridir ancak bir disiplin, herhangi bir uygulamanın dökümünü ortaya koymaktan ibaret değildir. Siyasal iletişimin bir akademik disiplin niteliğine erişmesi için akademik camia, sözü geçen dokümanları raporlamaktan daha fazlasını yapmak durumundadır.
Bu çalışmanın öncelikli amacı siyasal iletişimin disipliner karakterini öne çıkarmaktır. Siyasal iletişimin disipliner karakteri bağlamında, siyasal kampanya uygulamalarına ilham kaynağı olma potansiyeline sahip kuram veya paradigmaları sınıflandırılma denemesi ortaya koyulmaktadır. Bu sınıflandırmanın temel yapı taşlarından olan insan davranışlarına ilişkin siyasal iletişim için de önemli bir kuramsal zemin teşkil eden kuramlar ayrıca açıklanmıştır.
Bahsi geçen sınıflandırmaya göre siyasal iletişime konu olan otoriter ilişkileri; siyasal propaganda, siyasal reklam ve siyasal halkla ilişkiler olarak sınıflandırmak mümkündür. Başlıca üç kategoriye ayırdığımız insan davranışlarına ilişkin kuramsal zeminin de siyasal iletişime konu üç etiketle örtüştüğü görülmektedir. Bu örtüşme siyasal iletişimin pragmatik boyutuna dair bir taxonomi üretme imkanı yaratmaktadır. Bu imkan da siyasal iletişime özgü paradigma kurulması için son derece yetkin bir kuramsal birikimi siyasal iletişim alanının hizmetine sunmaktadır.
Kitap bölümüne erişmek için tıklayınız.
Atıf (APA)
İngeç, A. K., & Gülleb, O., (2018). Pragmatik Bir Etkinlik Olarak Siyasal İletişim. Siyasal Dilin Satırarası (pp.141-192), Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.